TÁJÉKOZTATÓ Légcsatornatisztításról ügyfeleknek

A) Megrendelés esetén a tisztítást az alábbiak szerint végezzük:

1. Szellőzőkürtők, légcsatornák, kamerás állapotfelmérése, esetleges hibák feltárása, valamint a nehezen, vagy nem meg közelíthető részek kamerás vizsgálata. Feltárás folyamán mindezek rögzítése elektronikusan.
2. Az elkészült dokumentációk alapján meghatározzuk a szellőzők szennyezettségének szintjét, a tisztításhoz szükséges eszközök típusát. Szükség szerint szakvélemény és hibaelhárítási javaslat kiadására van módunk.
3. A tisztítás előtti és a tisztítás utáni felvételeket a megbízóinknak átadjuk, így az Önök számára is ellenőrizhető módon garanciát tudunk vállalni tevékenységünkre.

B) A légcsatornák vizsgálatához és feltárásához használt eszközök:

1. Tec-Kamera (a fényképen látható)

A kamerafej LED fényforrással van ellátva, és ehhez csatlakozik egy hajlékony tengely, mely több 90o-os könyökön is képes áthaladni. Átfér a 40 mm-nél nagyobb nyílásokon és átvezethető a legtöbb fordítható szelepen is. Ezen eszköz alkalmazására a kisebb átmérőjű szellőzők tisztítása során van szükség.

2. „Kéményseprő Kamera”


A vizsgáló fejben két kamera van (alsó és oldalsó) LED fényforrással ellátva, mely lehetővé teszi a szennyeződés, esetleges szerkezeti hibák pontos feltárását. Ezzel az eszközzel akár 40 méteres mélységben is tudunk dolgozni. Felhasználása a tetőtéri légkezelők, és a vízszintes légcsatornákat összekötő részeken van szükség.

3. Távirányítású inspekciós robot

Tökéletes és dokumentálható helyzetfelmérést tesz lehetővé. Alvázára két kamera van felszerelve, a robot 90o-os szögben is képes elfordulni. Alkalmazása a vízszintes szellőzőkben történik.

C) A tisztítás művelete

A kamerás feltárás során kapott adatok alapján azonnal megkezdjük a tisztítást. A művelet során alkalmazott technológiánk gyakorlatilag a legmodernebb a „piacon”. Ez egy száraz, forgókefés, mechanikus eljárás, amellyel függőleges és vízszintes irányban akár 45-50 méteres távolságban is tudunk dolgozni.

Átmérőben 70 mm-nél nagyobb, tetszőleges méretű és alakú csőben tudunk tisztítani. A légcsatorna átmérőjétől függően 400 mm-ig poros szennyezés eltávolítására DC-4 típusú eszközt alkalmazunk. Az egy ütemben tisztított részeket a képen látható különböző vezetékátmérőhöz alkalmazkodó felfújható labdák segítségével kiszakaszoljuk, majd a vezérlőegység által meghajtott kefék segítségével megtisztítjuk.

400 mm – 1200 mm átmérőjű légcsatornák esetében tisztító robotokat alkalmazunk. A robotok keféinek, meghajtó egységeinek módosításával, a rögzítő karok felemelésével illetve leengedésével az üzem valamennyi szellőzőcsatorna típusához igazodni tudunk. A robotokra szerelt kamerák segítségével a kapott eredmény azonnal ellenőrizhető, szükség esetén a kefék forgásirányát és a forgás sebességét módosítani tudjuk.
A légcsatornák belső felületéről leváló szennyeződés (por, egyéb lerakódás.) nagy teljesítményű elszívó segítségével – a környezettől elhatároltan – egy gyűjtőzsákba kerül. Munkánkat részben az adott létesítmény mindennapi működése mellett tudjuk végezni. 

A tisztítás befejeztével a csövet bevizsgált és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szerrel (baktériumölő-baktericid, vírusinaktiváló-virucid és gombaölő-fungicid hatású) fertőtlenítjük. Kijuttatása megfolyástól mentes permetezéssel történik.
Konyhai szellőzőrendszerek esetében a kefés tisztítás mellett oldószeres tisztítást is alkalmazunk.